Czy szukasz łatwych przepisów, aby zrobić pyszne ciasto? Tak, prawdą jest, że istnieje wiele ciast dostępnych na rynku, ale wykonanie domowego ciasta jest o wiele lepsze niż zakup jakiegokolwiek gotowego.
Istnieje tak wiele powodów, że trzeba zrobić ciasto domowej roboty, a nie tylko kupić je z rynku.
Powodem jest domowe ciasto jest nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe. Możesz nawet dodać pewne składniki i sprawić, że ciasto będzie nieco inne.
Podzieliłem się kilkoma najlepszymi przepisami na zrobienie pysznego ciasta.
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe:
Składniki:
– 2 filiżanki mąki.
– ½ szklanki kakao w proszku
– 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
– ½ łyżeczki soli
– 1 filiżanka cukru
– 2 jajka
– 1/3 szklanki oleju
– 2 łyżki esencji waniliowej
– 2 szklanki gorącej wody
1) Wymieszać mąkę, kakao w proszku, sodę oczyszczoną i sól.
2) Dodać cukier i dobrze wymieszać.
3) Teraz dodać jajka i olej i dobrze wymieszać.
4) Następnie dodać esencję waniliową i dobrze wymieszać.
5) Na koniec dodać wodę i wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
6) Teraz wylać ciasto na patelnię i piec przez około 35 minut.
7) Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na 15 do 20 minut.
8) Następnie pokroić ciasto i cieszyć się nim.
Przepis na waniliowe ciasto:
Składniki:
– 1 filiżanka cukru
– 2 szklanki mąki
– ½ łyżeczki sody oczyszczonej
– ¼ łyżeczki soli
– 2 jajka
– ¾ szklanki maślanki
– 1½ łyżeczki esencji waniliowej
– 1 szklanka oleju
1) Wymieszać mąkę, sodę oczyszczoną i sól.
2) Następnie dodać cukier i jajko. Dobrze wymieszać.
3) Dodać maślankę i esencję waniliową i dobrze wymieszać.
4) Teraz dodać olej i dobrze wymieszać.
5) Na koniec dodać mąkę i wymieszać, aż będzie gładka.
6) Ciasto wylać na patelnię i piec przez około 35 minut.
7) Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na 15 do 20 minut.
8) Następnie pokroić ciasto i cieszyć się nim.
Ciasto z mieszanymi jagodami Przepis:
Składniki:
– 2 szklanki mąki
– 2 łyżki proszku do pieczenia
– 1 szklanka cukru
– 1 filiżanka brązowego cukru
– 2 jajka
– 1/3 szklanki oleju roślinnego
– ½ szklanki maślanki
– 1 łyżka esencji waniliowej
– 1 filiżanka świeżych jagód
1) Połączyć mąkę, proszek do pieczenia i cukier oraz przesiać.
2) Teraz dodać jajka i dobrze wymieszać.
3) Dodać olej i maślankę i wymieszać.
4) Następnie dodać esencję waniliową i wymieszać.
5) Na koniec dodać jagody i wymieszać.
6) Teraz wylać ciasto na patelnię i piec przez około 45 minut.
7) Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na 15 do 20 minut.
8) Następnie