Babeczki 🙂
Dziś chodzi za mną coś słodkiego i fit jednocześnie bo przecież nie po to wkładamy tyle wysiłku w treningi żeby to zaprzepaścić ciachem ciężkim od cukru Więc cóż… jesień za oknem, piękna, złota i bogata w pyszności. Gruszki, dynie, jabłka i śliwki. Tylko korzystać. Pyszne wypieki nie zawsze muszą być tuczące i mega kaloryczne, żeby były zmysłowym doznaniem dla naszego podniebienia i duszy. Tak więc tym razem w mojej kuchni unosi się zapach dyni, cynamonu i jabłek czyli moje ukochane połączenie. Oczywiście jabłka można zastąpić dowolnymi, sezonowymi owocami a smak będzie równie cudowny.
Dziewczyny, proponuję zabrać się za pieczenie tego dyniowego szaleństw, żeby wieczorkiem móc wsunąć się pod kocyk z filiżanka aromatycznej kawy i móc delektować się wyjątkowym smakiem puszystego, rozpływającego się w ustach ciasta pachnącego polską, złota jesienią, oddając się błogiemu, nostalgicznemu nastojowi.

Składniki:

300 g bezglutenowej mieszanki mąk, ja użyłam mieszanki na biszkopt
200 g margaryny roślinnej bez laktozy (temperatura pokojowa)
3/4 szklanki ksylitolu/erytrytolu
3 jajka
200 g puree z dyni
kilka kropel ekstraktu waniliowego lub esencji waniliowej
szczypta cynamonu (ja daję sporo, ok 1/2 łyżeczki)
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
3 jabłka

Wykonanie:

  1. Przygotowujemy puree z dyni. Dynie obieramy ze skóry, kroimy w mniejsze kawałki np w kostkę, wkładamy do naczynia żaroodpornego, zakrywamy pokrywką pieczemy w 180 stopniach C przez godzinę, aż dynia będzie mięciutka. Nadmiar soku odlewamy i odsączamy dynie przez durszlak wyłożony gazą tak aby dynia nie była rzadka
  2. Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia.
  3. Miękką margarynę miksujemy z ksylitolem. Dodajemy jajka, puree z dyni, cynamon, oraz wanilię i miksujemy.
  4. Łączymy mokre składniki z suchymi i miksujemy. Im dłużej będziemy miksować tym ciast będzie cięższe im krócej, tylko do połączenia tym ciast będzie bardziej puszyste.
  5. Jabłka obieramy i kroimy na ósemki.
  6. Tortownicę ok 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wlewamy do tortownicy, na wierzchu układamy jabłka.
  7. Pieczemy w 180 stopniach C przez 55 min.

Smacznego 🙂