Dziewczyny
Każdy czasami ma ochotę na coś słodkiego i pysznego. Zdarzają się dni, że chodzi za nami małe co nieco jak miodek za Kubusiem Puchatkiem. Po co się męczyć, lepiej w błyskawiczny sposób upiec obłędne kruche ciasto z sezonowymi owocami. Ja sezon na śliwki uważam za otwarty 🙂 Tak więc w mojej kuchni z serii fit domowych pyszności dziś na tapecie kruche ciasto ze śliwkami. UWAGA!!! Ciacho nie zawiera glutenu, nabiału ani cukru tak więc możecie się nim delektować bez wyrzutów sumienia. Pogaduchy w babskim gronie przy aromatycznej kawie i pysznym kruchym cieście nabiorą innego wymiaru. Super pomysłem jest przyrządzenie ciacha razem z przyjaciółmi i  wspólne czekanie na efekt kiedy w całym domu unosi się słodki, owocowy aromat.

Ciasto jest proste, szybkie i fit. Nie używając cukru ani śmietany sprawiamy, że nasze kulinarne grzeszki stają się mniejsze, a my możemy delektować się słodkościami bez wyrzutów sumienia.

3 szklanki mąki bezglutenowej
szczypta stewi
szczypta soli
5 białek
200 g margaryny roślinnej (bez laktozy)
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Odkrawamy 1/3 ciasta i wkładamy do lodówki.

Białka z 5 jaj ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i szczyptę stewii (niekoniecznie)

Śliwki obieramy z pestek. Ja lubię dużo owoców więc dałam 2 kg śliwek. Pokroiłam je na 4 części. Owoce wymieszałam z dwoma galaretkami o smaku truskawkowym. Użyłam oczywiście galaretki bez cukru a smak jest dobrowolny, użyjcie waszego ulubionego smaku. Jeśli użyjemy mniejszej ilości śliwek jedna galaretka wystarczy.

Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy większą kulką ciasta, na to wykładamy śliwki wymieszane z galaretką. Kolejna warstwa to ubite białka. Na sam wierzch na tarce o dużych oczkach ścieramy małą kulkę ciasta, którą trzymaliśmy w lodówce.

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 40 min. Proponuje podawać, kiedy wystygnie, żeby galaretka się ścielą, chyba że tak jak ja jesteście amatorami ciepłych i lekko płynnych ciast. W każdym wydaniu ta słodkość jest zachwycająca i na pewno skradnie wasze serca, żołądki i podniebienia 😉

Smacznego