Sezon na truskawki w pełni i grzechem byłoby tego nie wykorzystać. Tak, wiem …. owoce to cukier 🙁 Pamiętam też, że ciasto to zło 🙁 ale co tam … Pamiętajcie, że lato pełne zapachów, smaków i kolorów jest tylko raz w roku. Przez ten okres musimy naładować akumulatorki, żeby przetrwać zimę. To teraz jest czas kiedy musimy nacieszyć się całym bogactwem witamin, które nam oferują. Truskawki to bogate źródło witaminy C, potasu, wapnia i fosforu, które wzmacniają zęby, kości, oraz poprawiają prace mięśni, a u  sportowców zapotrzebowanie na witaminę C jest bardzo duże w związku ze wzmożoną przemianą materii. Truskawki zawierają enzym –bromelinę, która rozkłada białka, poprawia przemianę materii, usuwa toksyny, łagodzi stany zapalne w zapaleniu stawów, działa przeciwbólowo i regeneracyjnie po różnych urazach. Do tego truskawki są mało kaloryczne, zawierają tylko 32 kcal w 100 g owocu. Biorąc pod uwagę ilość zalet, truskawki są bardzo potrzebne w naszej diecie, tak więc dziś jemy szybkie ciasto z truskawkami, takie jakie robiła moja babcia. Kiedy ja je ostatnio upiekłam zapach unoszący się w domu podczas pieczenia ściągnął do kuchni wszystkich domowników i zniknęło zanim zdążyłam się nim nacieszyć. Uległo spałaszowaniu do porannej kawy jeszcze ciepłe, a dzieciom aż trzęsły się uszy. Podaję przepis i mam nadzieję, że Wy również będziecie cieszyli się jego prostotą, szybkością wykonania i smakiem cofającym nas do czasów dzieciństwa, mimo że przepis jest fit i nasze babcie nawet nie śniły o ksylitol czy mące bezglutenowej.

Składniki:

5 jajek
225 g mąki bezglutenowej (ja używam mąki kukurydzianej)
1 łyżka wody
1 łyżka oleju
200 g ksylitolu
owoce

Białka ubijamy na sztywna pianę.

Żółtka ucieramy z ksylitolem na kogel – mogel. Dodajemy wodę i oliwę, następnie mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy.

Do masy dodajemy pianę z białek i znów mieszamy.

Tortownicę o wymiarach ok 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę ciasta. Na wierzchu układamy truskawki (jeśli umoczymy je w mące stroną, którą owoce będą dotykać ciasta wtedy utrzymają się na wierzchu ciasta, nie utoną)

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i pieczemy przez 50 min.

Oczywiście możemy użyć wszystkich ulubionych owoców i za każdym razem ciasto będzie tak samo pyszne. Bawcie się tym przepisem, testujcie różne owoce, smakujcie dzieciństwa 🙂

Smacznego