dav

Kochani 🙂

Przedstawiam Wam kolejny z moich zapożyczonych i testowanych przepisów.  Tym razem testing gruszek pod kakaową pierzynka.

Gruszki to pyszne, słodkie i soczyste owoce. Nasze polskie, regionalne więc doceniajmy je. W moim domu często się zdarza że poleżą chwilkę, zwiędną i wyglądają mało apetycznie a wtedy już brak na nie amatora mimo, że właśnie wtedy nabierają słodyczy i soczystości. W takich przypadkach ten błyskawiczny przepis jest idealny. Kilka prostych składników, 5 min i w domu unosi się boski zapach wypieków a domownicy przebierają nóżkami wokół piekarnika w oczekiwani na te delicje.

PRZEPIS

Gruszki umyć, obrać i pokroić w takie cząstki aby zmieściły się do foremek na muffinki lub jeśli gruszki są małe to połówki owoców ułożyć okrągłą częścią do góry.

Ciasto:

2 jajka

2 łyżki kaka bezglutenowego lub karobu

2 łyżki mąki ryżowej

1 łyżeczka stewi/ksylitolu/cukru

szczypta soli

Wszystkie składniki zmiksować na gładka masę.

Na gruszki poukładane w foremkach do zapiekania wylać masę kakaową.

Piekarnik nagrzać do 170 stopni C, piec 15/20 min.

Ciasto sprawdzamy patyczkiem. Warstwa kakaowa powinna być chrupka a gruszki płynne.

Kochani, życzę wam udanych eksperymentów kulinarnych, pięknych, przepysznych i zawsze udanych wypieków.

Gotowanie to zabawa, relaks. To czas na uspokojenie głowy i duszy. Cieszcie się gotowaniem. Odpoczywajcie przy pieczeniu. Bawcie się przepisami. Eksperymentujcie, dajcie się ponieść smakom i aromatom 🙂

Jestem bardzo ciekawa Waszych wypieków, Waszych smaków. Piszcie, w komentarzach wstawiajcie fotki Waszych ulubionych fit potraw. Zainspirujmy się na wzajem.

Smacznego 🙂