Babeczki biszkoptowe z owocami to moja ulubiona słodkość 🙂 Zawsze się udają, są błyskawiczne, przepyszne, lekkie i za każdym razem można je nadziać innymi owocami. Bez względu czy użyjemy mrożonych czy świeżych owoców zawsze są idealne. Można do środka włożyć śliwki, morele, gruszki, truskawki…. co komu w duszy gra 😉 Na dodatek wlewając ciast do tortownicy zamiast do form na muffinki mamy idealny biszkopt, który albo przekładamy dżemem, kremem, polewamy galaretką i tworzymy piękne torciki albo na wierzchu układamy owoce i powstaje cudne ciasto lane z owcami, idealne o każdej porze roku. Jabłka i gruszki jesienią i zimą, a latem wszystkie sezonowe owoce. Ten bezglutenowy biszkopt kojarzy mi się z dzieciństwem i ciastami mojej babci i chyba dlatego tak często wracam do tego przepisu. Wraz z roztaczającym się po domu słodko – boskim zapachem odczuwam stan błogiej beztroski.

PRZEPIS:

225 g mąki kukurydzianej bezglutenowej
5 jajek
200 g ksylitol
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka wody
owoce

Białka ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z ksylitolem na kogel-mogel. Dodajemy oliwę i wodę oraz po łyżce mąki.
Do masy powoli, po łyżce dodajemy ubitą pianę.

Formę na muffiny wykładamy papilotkami i wlewamy do nich ciasto do 3/4 wysokości foremki. Do każdej foremki wkładamy ulubiony owoc.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 20 min.

Jeśli zamiast muffinek zdecydujemy się na ciasto z owocami lub biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 50 min.

Jeśli mamy ochotę na ciemne babeczki lub ciasto do masy podczas wyrabiania dodajemy 2 łyżki bezglutenowego kakao lub karob.

Smacznego 🙂