Raffaello z kasz jaglanej to pyszny i zdrowy dodatek do mojej ukochanej kawy. Ta pożywna przekąska znika błyskawicznie z talerza, bo naprawdę ciężko jest się jej oprzeć. Wszystkie domowe łasuchy czekają niecierpliwie na mięciutkie i aromatyczne kuleczki. Są zdrowe , są fit, dodają energii i nie zawierają cukru w przeciwieństwie do sklepowego Raffaello. Wykonanie tych niebiańskich kulek jest naprawdę banalnie proste. Wypróbujcie sami a gwarantuję że zanim się skończą już będziecie myśleli o kolejnej porcji.

200 g kaszy jaglanej
500 ml mleka roślinnego
100 g wiórków kokosowych +30 g do obtaczania
1 łyżka margaryny roślinnej bez masła
2 łyżki miodu

Kaszę jaglana płuczemy pod bieżącą woda.
Oczyszczoną kasze gotujemy na mleku roślinnym do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko.
Pod koniec gotowania do kaszy dodajemy miód i masło.
100 g wiórków kokosowych prażymy na patelni do lekkiego zrumienienia i dodajemy je do kaszy.

Całość blendujemy.

Z powstałej masy formujemy kulki i obtaczamy we wiórkach kokosowych. Możemy do środka kulki włożyć migdał.

Gotowe Raffaello wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Smacznego 🙂