Z serii gluten free, lactose free & sugar free i w dodatku pyszne i zdrowe, czyli jak zawsze w GymSkinowym Teamie 😉 przedstawiamy ciasto z czerwonej fasoli. Wiem jak to brzmi…. Kto miałby ochotę na fasolowe czy buraczane ciasto??? Hmmm … no cóż pewnie wszyscy którzy wiedzą jak pyszne są warzywka i jak cudowne potrawy można z nich wyczarować. Ciasto z czerwonej fasoli jakby nie brzmiało groźnie jest niebiańskie i przypomina mieszankę tradycyjnego murzynka i browni a do tego jest błyskawiczne w wykonaniu. Potrzebujemy tylko blendera i paru minut. Ja uwielbiam to cudo i gwarantuję, że błyskawicznie zniknie z talerza a Wasi domownicy nawet się nie zorientują co pałaszowali 🙂

Przepis:

1 puszka czerwonej fasoli

1 duże jajko

2 łyżki bezglutenowego, niesłodzonego kakao lub karobu

2 średnie banany

1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza.

Fasolę kilkakrotnie płuczemy i przesypujemy do miski, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i miksujemy za pomocą blendera.

Masę przekładamy do keksówki i pieczemy 30 min.

Polewa:

2-3 łyżki oleju kokosowego

2-3 łyżki bezglutenowego kakao lub karobu

1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy

 

Olej rozpuszczamy, dodajemy do niego kakao i miód.

Polewamy cisto i zostawiamy do ostygnięcia.

Prawda, że przepis jest błyskawiczny? Ciekawa jestem jak wam będzie smakowało 🙂 Czekam na wasze opinie i fotki wypieków.

Smacznego 🙂