Dziewczyny macie mało czasu, niezapowiedzianych gości lub po prostu chodzi za wami coś słodkiego? Ja mam tak często i stąd genialny pomysł na ciasteczka. Przepis jest błyskawiczny, prosty i nie wymaga żadnych szczególnych przygotowań, bo wszystkie składniki zazwyczaj są w naszych szafkach. Ciasteczka są glutenfree & lactosefree, ale nic nie szkodzi na przeszkodzie, żeby użyć  składników których używacie na codzień.

225 g bezmlecznej margaryny (1215 kcal)
55 g (1/2 szklanki) cukry pudru ( 220 kcal)
175 g (1  1/2 szklanki) bezglutenowej mąki uniwersalnej, chlebowej lub na ciasteczka (633 kcal)
55 g (1/2 szklanki) mąki kukurydzianej (188 kcal)
kilka kropel ekstraktu z wanilii
cynamon
75 g bezmlecznej i bezglutenowej czekolady (411 kcal)

Opcjonalnie zamiast cynamonu możemy dodać startą skórkę z 2 pomarańczy i wtedy będziemy delektować się ciasteczkami pomarańczowymi 🙂

Przepis:

  • W misce ucieramy margarynę z cukrem pudrem
  • Do masy dodajemy mąkę kukurydzianą, mąkę uniwersalną, ekstrakt z wanilii i miksujemy na jednolita masę
  • Masę przekładamy do rękawa cukierniczego lub jeśli nie mamy to do zwykłego woreczka śniadaniowego w którym odcinamy różek i wyciskamy ok 7 cm kawałki ciasta na blachę wyłożona papierem do pieczenia
  • powinno wyjść ok 24 ciasteczek
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i pieczemy przez 15 min
  • Kiedy ciasteczka się upieką i będą stygły rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Do żaroodpornej miseczki wrzucamy połamaną czekoladę. Miseczkę zanurzamy w garnku z gotującą się wodą, tak by czekolada się rozpuściła
  • Wystygnięte ciasteczka zanurzamy w płynnej czekoladzie lub polewamy je za pomocą łyżeczki.

Jeśli zrobimy wersję bez czekolady i wyjdą nam 24 ciasteczka to jedno ciacho będzie miało jedynie 94 kcal
opcja z czekoladą to 111 kcal

Idealne do porannej kawy, spróbujcie same 🙂

Smacznego 🙂