Macie ochotę na pyszny, domowy, pachnący chleb? Ja uwielbiam ten moment kiedy wyjmuję z piekarnika świeżutki chlebek a po całym domu roznosi się ten boski zapach. Nigdy nie mogę się doczekać kiedy będę mogła schrupać “dupkę” z domową marmoladą. Po prostu rozkosz. Wypróbujcie ten przepis. Jest szybki, łatwy i zawsze się udaje. Panowie jeśli pokusicie się o próbę upieczenia takiej pychoty wasze Panie na pewno będą zachwycone.

Przepis na chleb gryczany:

2 szklanki mąki gryczanej bezglutenowej
1 szklanka skrobi ziemniaczanej
2 szklanki wody ciepłej (ok 30 stopni C)
3 łyżki siemienia lnianego mielonego
1 łyżka ksylitolu
1 łyżeczka soli
1 torebka (7g) suchych drożdży
3 łyżki oleju
2 łyżeczki karobu lub bezglutenowego kakao

Suche składniki wymieszać w misce, dodać wodę i olej. Wymieszać mikserem.
2 keksówki wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do nich ciasto. Wierzch ciasta wyrównać mokrą dłonią. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 min w ciepłe miejsce. Ja wstawiam foremki do nagrzanego piekarnika, wtedy ciasto pięknie rośnie a nawet nieraz ucieka.

Jeśli chcemy aby wierzch chleba był mniej wysuszony a skórka cieńsza proponuje posmarować go po wyrośnięciu kisielem przyrządzonym z 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej, 1/4 szklanki wody, łyżeczka oleju – mieszać podgrzewając.

Po wyrośnięciu piec przez 50 min w 190 stopniach C.

Widzicie że prosty i szybki. Jeśli spróbujecie to pochwalcie się fotkami. Czekamy na wasze opinie.

Smacznego 🙂